Svijet

Indija izgubila komunikaciju s lunarnim landereom tokom finalnog spuštanja

Kontrola misije je izgubila komunikaciju s indijskim lunarnim landerom Vikram u finalnoj fazi spuštanja te je prema svemu sudeći pala na površinu Mjeseca.

No image - Haber.ba

Kontrola misije ISTRAC u Bangaloreu je saopćila da je lander Vikram uspješno izveo maevar kočenja te je počeo izvoditi “fino kočenje” tokom kojeg je putanja bila nešto drugačija od optimalne. Spuštanje je išlo prema planu do visine od 2,1 kilometar, ali je tada izgubljena komunikacija s landerom, saopćila je Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO).

ISRO sada analizira podatke kako bi ustanovio šta je pošlo po zlu. Lander Vikram je dostavio orbiter Chandrayaan-2, a trebao je završiti na južnom polu mjeseca te ispustiti mali rover nazvan Pragyan. Taj rover bi tražio znakove života.

Indijski premijer Narendra Modi je posmatrao slijetanje, a uprkos gubitku komunikacije s landerom je na Twitteru poručio da je ponosan na naučnike.

“Zadržat ćemo nadu i nastaviti naporno raditi na našem svemirskom programu”, napisao je u tvitu Modi.

Dosad su samo bivši SSSR, SAD i Kina uspješno spustili uređaj na Mjesec. Izraelski prvi lunarni lander Beresheet je pao na površinu Mjeseca tokom slijetanja, a to se dogodilo u aprilu, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh