Svijet

Britanski parlament protiv Brexita bez dogovora, Johnson najavio izbore

Pobunjeni torijevci i oporbeni parlamentarni zastupnici porazili su u utorak navečer vladu u prvoj fazi pokušaja donošenja zakona namijenjenog sprječavanju Brexita bez dogovora, na što je premijer Boris Johnson kazao da će se zauzeti za prijevremene izbore.

No image - Haber.ba

Za prijedlog koji su podnijeli oporbene stranke i pobunjeni zastupnici u Johnsonovoj stranci, upozoreni da će biti izbačeni ako ne podrže vladu, glasovalo je 328 zastupnika, a 301 je bio protiv.

Čak se 21 torijevac, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružilo oporbenim strankama, nakon čega su isključeni iz Konzervativne stranke, javlja BBC. Među njima su i Nicholas Soames, unuk britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata Winston Churchill i dva bivša ministra financija – Philip Hammond i Kenneth Clarke.

“Ne želim izbore, ali ako zastupnici sutra glasaju za zaustavljanje pregovora i nameću još jedno besmisleno odgađanje Brexita, potencijalno godinama, onda bi to bio jedini način da se to riješi”, rekao je Johnson parlamentu nakon glasovanja.

U povijesnom obračunu premijera i parlamenta, Johnsonovi protivnici rekli su da ga žele spriječiti da igra rusku rulet sa zemljom koja se jednom smatrala sigurnim stupom ekonomske i političke stabilnosti.

Tvrde da ništa ne može opravdati rizik Brexita bez dogovora koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz Europske unije tijek Brexita ostavlja neriješenim, a mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska ‘bez dogovora’ do odustajanja od cijelog poduhvata, javlja Reuters, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh