Svijet

Smještaj u bačvi u polju agave u kojem biste se mogli navući na tequilu

Meksikanci u svojem nacionalnom piću uživaju polako, bez dodatka limuna i soli, osobito ako je rakija odležala…

Santiago de Tequila - Booking.com

Velika bačva u polju agave nije nešto što se viđa svakoga dana, a još ako se u njoj može i prespavati, takvo iskustvo niko ne zaboravlja, piše “Punkufer“.

Destilerija meksičke ‘rakije od agave’ ujedno je i butikni hotel u gradu čije i ime sugerira da se sve vrti oko popularnog pića. Santiago de Tequila nalazi se 65 kilometara od Guadalajare, glavnog grada meksičke pokrajine Jalisco.

Osim spavanja u jednoj od desetak udobnih drvenih bačvi, Matices Hotel de Barricas svojim gostima nudi i degustacije, kao i turističke ture tokom kojih posjetitelji uz pokoju čašicu doznaju kako destilerija svakoga dana proizvodi 15 hiljada litara tog pića. Ko poželi može sam dizajnirati svoju bocu i ponijeti je kući kao suvenir.

Tequila se u Meksiku pije iz čaša koje su nešto duže i tanje od onih na kakve smo naviknuli, kako bi se oslobodile fine arome pića i potaknulo uživanje u aromi. Karakteristična čaša naziva se caballito, odnosno ‘konjić’.

Što je starija, tequila je istančanijeg, blažeg okusa i stoga se u njoj uživa polako, bez ikakvih dodataka, osim eventualno sangrite, bezalkoholnog napitka koji može sadržavati naranče, krastavce, papaju, mango i začine. Limun i sol možete zaboraviti.

Restoran u pećini La Taberna del Cofrade jedna je od atrakcija nadomak bačvama za spavanje, a nalazi se četiri i pol metra ispod zemlje. Jedan od specijaliteta kuće su medaljoni u umaku od agave.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh