Svijet

241 stepenica do raja: Otok koji od zaborava čuva čudnovati most

Baskijska crkvica oduvijek privlači hodočasnike, ali nakon što je popularna serija ondje smjestila dom Majke Zmajeva, broj posjetitelja je drastično narastao.

San Juan de Gaztelugatxe - Punkufer.dnevnik.hr

Da nije neobičnog kamenog mosta otočić San Juan de Gaztelugatxe na baskijskoj obali vjerojatno bi bio zaboravljen. Taj sićušni otok koji izgleda kao da je ispao iz bajke proslavila je Igra prijestolja zahvaljujući dramatičnim, krivudavim stepenicama. Od Bilbaa taj je biser udaljen tek oko 35 kilometara, piše “Punkufer“.

Još je u 10. stoljeću ondje izgrađena crkvica koja se tokom burne prošlosti iznova gradila nekoliko puta, nakon što su je rušili i palili neprijatelji. I danas ondje ponosno stoji, dajući dozu bajkovitosti – ili mističnosti otočiću.

Prema legendi, ko prijeđe svih 241 stepenica treba pozvoniti tri puta i zamisliti želju. Gaztelugatxe oduvijek privlači hodočasnike, ali nakon što je popularna serija ondje smjestila dom Majke Zmajeva, Daenerys Targaryen broj posjetitelja je drastično narastao.

U srednjem vijeku bilo je još više stepenica, ali s vremenom su se ponovno gradile kako bi uspon bio što lakši. Posjetiteljima se savjetuje da ponesu i obuju udobnu sportsku obuću, a na putu do vrha dobrodošla je i boca vode.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh