Svijet

Nestvarna scena usred okeana: Naletjeli na masu kamenja veličine 20.000 fudbalskih igrališta, brod se zaustavio…

Par koji je katamaranom plovio na otočje Fidži prvi ga je uočio kada je tokom noći u njega slučajno uplovio

Tihim okeanom pluta golema “splav” sastavljena od vulkanskih stijena koja se prostire na 150 kvadratnih kilometara, objavili su naučnici,prenosi depo.

“More” plavca, lake i spužvaste stijene, veličine 20.000 nogometnih igrališta prvi su sredinom augusta uočili australski nautičari, prenosi u ponedjeljak BBC.

Stručnjaci kažu da vjerovatno potječe od podzemnog vulkana kod Tonge koji je prema satelitskim snimkama erumpirao 7. augusta.

Nautičari su upozoreni da se ne približavaju zbog potencijalne opasnosti.

Plavac je laki, šupljikavi kamen koji može plutati na površini vode i nastaje kada se magma vrlo brzo ohladi.

Golema “splav” od takve stijene najverovantije se pojavljuje kada se vulkan nalazi u plitkim vodama, pojašnjavaju stručnjaci.

Australski par koji je katamaranom plovio na otočje Fidži prvi ga je uočio kada je tokom noći u njega slučajno uplovio.

“Valovi su se odjednom smirili i brod se zaustavio”, rekli su Michael Hoult i Larissa Brill o toj noći 16. augusta. “Glatka nakupina se na mjesečini prostirala dokle god je pogled sezao”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh