Svijet

Policija koristla suzavac protiv demonstranata u Hong Kongu

Nove tenzije izbile su danas u Hong Kongu između policije i radikalnih demonstranata koji su podigli barikadu u jednoj ulici.Policija je intervenisala u istočnom dijelu grada i upotrijebila suzavac.

Suzavcem na policiju - Beta.rs

Najmanje jedan demonstrant je uhapšen, javio je novinar AFP-a.

Ova bivša britanska kolonija od juna prolazi kroz najtežu političku krizu sa svakodnevnim demonstracijama, od 1997. godine kada je Velika Britanija predala Kini.

Situacija je danas posebno napeta u popularnom kvartu Kvun Tong, u istočnom dijelu Hong Konga.

Poslije vošesedmičnih mirnih demonstracija protesti su krajem jula i početkom augusta prerasli u sukobe radikalnih demonstranata i snaga bezbjednosti. Demonstranti su gađali policiju ciglama ili kamenjem, a policija je masovno koristila suzavac ili gumene metke, prenosi “Beta”.

Demonstranti su danas tražilil uklanjanje pametnih svetiljki postavljenih u kvartu Kovlun zbog straha da bi mogle da imaju tehnološki napredne kamere i softver za prepoznavanje lica koje mogu da koriste kineske vlasti za nadzor.

Oni su isjekli jednu od tih svetiljki uz glasno odobravanje okupljenih.

Vlada u Hon Kongu je saopštila da pametne svjetiljke samo prikupljaju podatke o saobraćaju, vremenu i kvalitetu vazduha.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh