Svijet

Njemački grad s 330.000 stanovnika koji ne postoji i u kojem “niko nije bio”

Teorija zavjere o (ne)postojanju Bielefelda započela je 1993. godine kada se računalni stručnjak Achim Held počeo šaliti kako ne vjeruje da je grad stvaran.

No image - Haber.ba

Jeste li ikada bili u Bielefeldu? Znate li nekoga ko je u bio u Bielefeldu? Jeste li sigurni da Bielefeld uopće postoji? Ovaj ‘navodni’ grad na sjeverozapadu Njemačke smjestio se u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija na nadmorskoj visini od 118 metara.

Iako u ‘službenim’ podacima stoji kako u njemu živi oko 330.000 stanovnika, teško je pronaći stvarnu osobu koja će posvjedočiti kako je uistinu hodala njegovim ulicama. Navodno ni oni koji tamo žive ne žele potvrditi da dolaze iz Bielefelda.

Teorija zavjere o (ne)postojanju Bielefelda započela je 1993. godine kada se računalni stručnjak Achim Held počeo šaliti kako ne vjeruje da je grad stvaran.

Mislite si: o čemu vi pišete, googlao sam fotografije Bielefelda na internetu i vidio sam kako grad izgleda? Teoretičari zavjere će vam reći da su to izmišljeni prizori koje je tamo publicirala grupa pod nazivom Sie (Oni) kako bi vas zavarala da mislite da je grad stvaran.

Je li Bielefeld stvaran?

Prema pisanju internetskog portala “DW” lokalne vlasti ‘nepostojećeg grada’ raspisali su konkurs koji traje do 4. septembra 2019. godine, a u kojem se dijeli milion eura onome ko dokaže da Bielefeld ne postoji.

No valja znati da će novce dobiti samo ona osoba koja izloži dokaze bez ikakvih rupa u teoriji, odnosno s neoborivom logikom. Ako vam propadne teorija zavjere i uputite se prema Bielefeldu, priča se kako u nepostojećem gradu ima prekrasan dvorac koji morate posjetiti, piše “Punkufer“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh