Svijet

Trump i Johnson uoči sastanka G7: Radujemo se susretu u Francuskoj

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) razgovarali su telefonom o Brexitu i sporazumu o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, uoči sastanka skupine zemalja G7 koji se treba održati u Francuskoj narednog vikenda.

No image - Haber.ba

– Odlična diskusija s premijerom Džonsonom danas. Razgovarali smo o Brexitu i kako možemo brzo preći na sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i Velike Britanije. Radujem se susretu s Borisom ovoga vikenda na G7 u Francuskoj – napisao je Trump na Twitteru.

Portparol ureda britanskog premijera rekao je kako su dvojica čelnika razgovarala o “ekonomskim pitanjima i trgovinskom odnosu, a premijer je informirao predsjednika o Brexitu”.

Sastanak lidera zemalja članica G7, koji će se održati od 24. do 26. avgusta u Francuskoj, mogao bi završiti bez zajedničke izjave zbog velikih razlika između država u vezi trgovinskih i klimatskih pitanja, objavila je japanska javna televizija NHK.

Bilo bi to prvi put da samit skupine G7 završi bez zajedničke izjave otkako su sastanci počeli 1975. godine.

Američki predsjednik skloniji je bilateralnim trgovinskim paktovima nego multilateralnim sporazumima, a trenutno je u dugotrajnom trgovinskom ratu s Kinom. Tramp je također, uprkos protivljenju EU, povukao SAD iz Pariškog sporazuma o ograničavanju učinaka klimatskih promjena, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh