Svijet

Izrael želi snažnije veze s Ukrajinom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u Kijevu, u nastojanju da privuče birače u domovini, na snažnije veze između Izraela i Ukrajine, odakle potječe puno izraelskih državljana.

No image - Haber.ba

To je prvi posjet nekog izraelskog premijera Ukrajini od 1999. i analitičari ističu da ima stratešku važnost pred parlamentarne izbore u Izraelu 17. septembra.

“Možemo krenuti u budućnost sami, ali možemo bolje zajedno”, rekao je Netanyahu tokom sastanka s novim ukrajinskim predsjednikom, Volodimirom Zelenskijem, pozvavši ga da posjeti Jeruzalem.

On je uzvratio da Ukrajina “može učiti od Izraela, posebice na području sigurnosti i obrane”.

Dvojica čelnika posjetila su memorijalni centar Babin Jar, poprište najvećeg strijeljanja Židova tijekom holokausta. U aprilu 1941. ondje je ubijeno više od 33.000 Židova.

Prije holokausta, velik dio ukrajinskog stanovništva činili su Židovi. Zelenskij je i sam židovskog porijekla.

Više od milion ljudi iz bivših sovjetskih republika nastanilo se u Izraelu nakon pada ‘željezne zavjese’, čineći petinu stanovništva svoje nove domovine, prenosi “Index“.

Oni su obično skloni glasati za nacionalističku stranku Yisrael Beiteinu koju vodi Avigdor Lieberman.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh