Svijet

Brexit bez dogovora donosi nestašice goriva, hrane i lijekova

Velika Britanija suočiće se s nestašicom goriva, hrane i lijekova, ako napusti EU bez dogovora, kaže se u izvještaju pod nazivom “Operacija Yellowhammer”.

Brexit - Velika Britanija - EU - Bloomberg.com

To je objavio “Sunday Times” pozivajući se na poverljivi dokument britanske vlade o rizicima Brexita.

U izvještaju koji je “procurio” navodi se i da u tom slučaju, Britaniju čeka zastoj lučkog saobraćaja, tvrda granica sa Irskom i porast troškova za socijalno zbrinjavanje.

“Times” navodi da se prognoze koje je sastavio kabinet premijera odnose na najvjerovatnije posljedice Brexita bez dogovora, a ne na najgori scenario, prenosi “Tanjug”.

Navodi se da i do 85 posto kamiona koji koriste prelaze glavnog kanala “možda nisu spremni” za francusku carinu, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri mjeseca prije nego što se poboljša protok prometa.

Dokument koji je sastavio kabinet pod šifrovanim imenom “Operacija Yellowhammer” pruža rijedak uvid u skrivene planove britanske vladi radi izbjegavanja katastrofalnog kolapsa u infrastrukturi zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh