Svijet

Danski političari o ideji Trumpa: “Mora da je aprilska šala, poludio je”

Danski političari s podsmjehom su danas reagovali na ideju da Kopenhagen proda Grenland Vašingtonu, nakon što je predsjednik SAD Donald Trump o tome navodno razgovarao sa svojim savjetnicima.

Grenland - Nezavisne.com

To mora da je prvoaprilska šala. Potpuno van sezone“, naveo je na Twitteru bivši premijer Lars Loke Rasmusen, piše “Tanjug”.

“Wall Street Journal” prethodno je objavio da je Trump zainteresovan za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske, dok “Reuters” navodi da je Arktik na agendi sastanaka američkog predsjednika sa premijerima Danske i Grenlanda prilikom njegove posjete Kopenhagenu u septembru.

Portparol za pitanja spoljnih poslova Danske narodne partije Seren Espersen rekao je za televizju “DR” da, ako Trump zaista razmišlja o kupovini Grenlanda, to je “konačan dokaz da je poludio“.

Pomisao da Danska proda 50.000 građana SAD je potpuno besmislena“, poručio je on.

Danska poslanica iz druge po veličini partije Grenlanda “Inuit Atakatigit” Oja Kemnic Larsen uvjerena je da većina gađana Grenlada vjeruje da je, na duge staze, bolje da imaju odnose sa Danskom nego sa SAD.

Moja prva misao je ‘ne, hvala’“, rekla je ona za “Reuters”.

Premijerka Mete Frederiksen i šef diplomatije Jepe Kofor nisu bili dostupni za komentar, ali zvaničnici navode da će oni odgovoriti kasnije danas.

Nije se oglasila ni američka ambasada u Kopenhagenu, ali je bivši ambasador SAD u Danskoj Rufus Gifor ocijenio da je ideja o kupovini Grenlanda “potpuna katastrofa“.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh