Svijet

Donald Trump želi da kupi Grenland

Američki predsjednik Donald Trump je u nekoliko navrata spomenuo da želi da kupi Grenland od danske vlade, a njegova administracija istražuje koje su sve mogućnosti da se sprovede ova transakcija.

Donald Trump - CNN.com

O Trumpovoj zainteresiranosti za Grenland najprije je izvijestio “The Wall Street Journal” navodeći da su osobe upoznate s ovim pitanjem rekle da predsjednik to često spominje na sastancima i poslovnim večerama, raspitujući se za prednosti posjedovanja Grenlanda, piše “CNN”.

Tražio je od svoje administracije da istraže koje su sve mogućnosti.

Grenland je autonomna danska teritorija i tu se nalazi američka zračna baza Thule, što je najsjevernija američka vojna baza. Izgrađena je 1951. godine. Baza ima radar i drugu tehnologiju za rano otkrivanje balističkih raketa, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh