Svijet

Ostrvo Zatvor u Zanzibaru – jedini zatvor u kome bi svi voljeli da su zatočeni

Iako je na kartama upisan pod imenom Čanguu, mnogi turisti ga zovu i Zatvorskim ostrvom ili Ostrvom kornjača.

Ostrvo Zatvor - Nationalgeographic.rs

Ostrvo Čanguu, koje pripada Zanzibaru, mjesto je poznato po nekoliko stvari, a jedna od njih su i džinovske kornjače koje ga nastanjuju. Ovo egzotično ostrvo jedno je od nekoliko na svijetu na kojem žive ove ogromne životinje, a od Zanzibara je udaljeno samo nekoliko kilometara.

Kornjača – Nationalgeographic.rs

Iako je na kartama upisan pod imenom Čanguu, mnogi turisti ga zovu i Zatvorskim ostrvom (Prison Island) ili Ostrvom kornjača.

Ostrvo Zatvor – Nationalgeographic.rs

Naziv Zatvorskoostrvo dobilo je zatvorskog kompleksa u kojem su bili zatočeni robovi. Objekti koji su pretvoreni u muzej i hotel podsjećaju na mračnu prošlost.

Ostrvo Zatvor – Nationalgeographic.rs

Turisti koji na ostrvo prelaze čamcima koriste priliku da iz ruke hrane kornjače. Nadležne vlasti ulažu velike napore u zaštitu ostrva i njegovih stanovnika, pa na oklopu svake kornjače piše i njena starost. Najstarija ima 194 godine.

Ostrvo Zatvor – Nationalgeographic.rs

Kornjače koje posjetioci tokom dana hrane voćem i povrćem, tokom polaganja jaja povlače se u mirniju sredinu, daleko od očiju javnosti.

Kornjača – Nationalgeographic.rs


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh