Svijet

Požari haraju Grčkom, zatražena pomoć EU

Širom Grčke je mobilisano više od 1.000 vatrogasaca jer su od ponedjeljka uveče šumski požari izbili na 56 mjesta.

No image - Haber.ba

Najveći požar, na ostrvu Evija razgorio se, proširio i ugrozio sela, te je tamo proglašeno vanredno stanje.

Za gašenje požara angažovano je 347 vozila, po šest vatrogasnih aviona i helikoptera, mehanizacije vojske, kao i desetine građevinskih mašina koje obaraju šumu da bi se zaustavilo širenje vatre.

Uporedo je počela istraga uzroka na velikog požara Eviji koji je izbio tokom noći i od utorka ujutro gustim dimom prekrio dio srednje Grčke, uključujuči Atinu.

Za srijedu je najavljen dolazak po dva vatrogasna aviona iz Italije i Hrvatske, i zatražena je pomoć Mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

Državni zvaničnici, ministri i premijer Kirijakos Micotakis koji su bili na godišnjem odmoru hitno su se vratili na svoje dužnosti, pišu “Agencije”.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh