Svijet

Sukobi u kompleksu Al-Aksa džamije: Vjernici napadnuti gumenim mecima, suzavcima i pendrecima

Najmanje 37 Palestinaca povrijeđeno je u sukobu s izraelskim snagama u kompleksu Al-Aksa džamije u okupiranom istočnom Jerusalemu.

No image - Haber.ba

– Određen broj Palestinaca povrijeđen je tokom sukoba s izraelskim snagama u kompleksu Al-Akse. Palestinci su povrijeđeni sprečavajući jevrejske doseljenike da upadnu u svetu džamiju – rekao je Firas el-Dibs, portparol uprave islamskih vakufa u Jerusalemu.

U međuvremenu, palestinski ”Crveni polumjesec” saopćio je da je 37 Palestinaca povrijeđeno nakon što su izraelske snage napale vjernike gumenim mecima, suzavcima i pendrecima.

– Vjernici su lakše povrijeđeni, a 14 ih je hospitalizirano radi daljnjeg liječenja – navodi se u saopćenju.

Izraelska policija je ranije danas spriječila radikalne Jevreje da uđu u džamiju zbog velikog broja muslimanskih vjernika i mogućih sukoba, javili su izraelski mediji.

Islamski vakufi u Jerusalemu odlučili su da odgode klanjanje bajram-namaza za 7:30 sati po lokalnom vremenu, umjesto u 6:30, kako je predviđeno, a kako bi spriječili upad u kompleks.

Radikalne jevrejske organizacije pozivale su tokom sedmice na upade u džamiju. Oni često u pratnji izraelske policije ulaze u Al-Aksu, što dovodi do povećanja tenzija između Palestinaca i izraelske policije.

Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidu-l harema u Meki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh