Svijet

Luksemburg prva evropska zemlja koja legalizuje proizvodnju i kupovinu kanabisa

Krajem godine bit će predstavljen nacrt zakona s više detalja o tipovima kanabisa koji će biti na prodaju i načinu njegovog oporezivanja

Luksembrug je pozvao svoje susjede iz Evropske unije da ublaže zakone vezane uz opojne droge nakon što je ministar zdravstva te države potvrdio planove da postanu prva evropska država koja će legalizirati proizvodnju i konzumiranje kanabisa,prenosi Avaz.

– Ove politike, koje se trenutno provode, a koje postoje već 50 godina, očigledno ne funkcioniraju. Zabranom svega samo smo privukli mlade ljude da to konzumiraju. Nadam se da ćemo svi imati otvoreniji stav prema drogama – kazao je luksemburški ministar Etijen Šnajder (Etienne Schneider).

Očekuje se da će punoljetni stanovnici te države moći kupovati kanabis u rekreativne svrhe za dvije godine. Država će regulirati proizvodnju i distribuciju kanabisa.

Krajem godine bit će predstavljen nacrt zakona s više detalja o tipovima kanabisa koji će biti na prodaju i načinu njegovog oporezivanja, piše britanski “Guardian”.

Šnajder je kazao da će zakonom najvjerovatnije biti zabranjeno osobama koje nisu državljani Luksemburga da kupuju kanabis kako bi se spriječio narkoturizam. Najvjerovatnije će biti zabranjena i proizvodnja u privatnim kućama.

Maloljetnici između 12 i 17 godina neće biti kriminalizirani ako budu posjedovali pet i manje grama droga, ali će se za posjedovanja većih količina novčano kažnjavati visokim kaznama.

Luksemburg je već legalizirao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Posjedovanje male količine kanabisa u rekreativne svrhe također je dekriminalizirano, ali je kupovina, prodaja i proizvodnja za sada nelegalna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh