Svijet

Misteriozni video iz Kine: Drevni grad na horizontu

Zanimljiv snimak napravljen je na jezeru Hongze u Kini prošle sedmice, a gledaoci raspravljaju je li riječ o fatamorgani ili “gradu duhova”.

No image - Haber.ba

Iznad istočnog dijela jezera u nedjelju popodne lokalni fotograf Chen Kai snimao je brodove kada je primijetio da se na horizontu pojavljuju prastare kineske građevine. Pojava je trajala oko pola sata, piše People’s Daily.

Neposredno prije snimka padala je kiša i inače zagađeni vazduh se pročistio te otkrio potpuno novi pejzaž – obrisi čitavog grada, zgrade, drveće, pa i nešto što podsjeća na vjetrenjaču. Ništa ne bi bilo sporno da takvog grada u blizini nema.

Kustos lokalnog muzeja kazao je da se ovaj prastari grad pojavljivao i pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Ovakva pojava naziva se fotomorgana. Radi se o atmosferskoj i optičnoj pojavi koja nastaje zbog prelamanja svjetlosti u atmosferi različite temperature. Zbog toga se ponekad čini da se neki objekti, iskrivljeni ili uvećani, nalaze iznad tla ili površine vode.

Ipak, korisnici društvenih mreža danima u komentarima spominju i legendarni kineski grad koji je postojao na obalama jezera prije više hiljada godina, prenosi “Klix“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh