Svijet

Filipini: Proglašena epidemija denga groznice

Epidemija denga groznice proglašena je na Filipinima nakon što je prijavljeno više od 600 smrtnih slučajeva i više od 146.000 oboljelih od početka godine što je povećanje od 98 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

epidemija denga- Filipini

“Veoma je bitno da bude proglašena epidemija na nacionalnom nivou kako bi se utvrdilo gdje je pomoć najneophodnija i da se omogući da lokalne vlasti koriste potrebne fondove”, izjavio je filipinski ministar zdravlja Fransisko Duke.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ još nekoliko zemalja u regionu zapadnog Pacifika ima problem sa ovim oboljenjem i to su Kambodža, Laos, Malezija, Singapur i Vijetnam.

Međutim, na Filipinima je prijavljeno 622 smrtnih slučajeva i 146.062 oboljelih što je mnogo više nego u drugim zemljama, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh