Svijet

Izrael odobrio izgradnju više od 2.300 stanova za jevrejske naseljenike

Izraelske vlasti odobrile su izgradnju više od 2.300 stanova u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, saopštila je izraelska ljevičarska organizacija Shalom Akshav (Mir sada).

No image - Haber.ba

Komitet za planiranje u izraelskom ministarstvu odbrane donio je tu odluku ovih dana, navodi se u saopštenju organizacije.

Odobrenje izgradnje u jevrejskim naseljima prolazi kroz nekoliko faza.

Vlasti su odobrile da se izgrade 2.304 stambene jedinice, od kojih je 1.466 u prvoj fazi planiranja.

Zeleno svjetlo za ta naselja je dio katastrofalne vladine politike čiji je cilj da se naruši mogućnost mirovnog rješenja po modelu dvije države aneksijom nekih dijelova Zapadne obale – saopštila je nevladina organizacija koja se protivi naseljavanju okupiranih teritorija.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu zajedno s istočnim Jerusalimom u Šestodnevnom ratu 1967. godine i od tada naseljava te teritorije.

Na njima živi više od 600.000 jevrejskih naseljenika među skoro tri miliona Palestinaca.

U poruci naseljenicima pred parlamentarne izbore u septembru, druge ove godine, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je obećao da ni jedno jevrejsko naselje neće biti evakuisano.

Izrael je prošle sedmice odobrio izgradnju 700 domova za Palestince u dijelu Zapadne obale koji je pod punom izraelskom kontrolom, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh