Svijet

Većina Škota podržava nezavisnost

Škoti bi glasali za nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, sudeći po anketi Michaela Ashcrofa, prvom velikom ispitivanju javnog mnijenja od marta 2017.

No image - Haber.ba

Upitani kako bi glasali na referendumu za nezavisnost, 46 posto od 1.019 ispitanika izjavilo je da bi glasali za nezavisnost a 43 posto protiv. Isključujući one koji ne znaju kako će glasati, to je preraslo u prednost od 52 prema 48 posto u korist pristalica nezavisnosti Škotske.

“Nakon posjete Borisa Johnsona Edinburghu prošle sedmice, anketirao sam Škote kako bi ispitao podršku drugom referendumu za nezavisnost i istražio mišljenje stanovnika prema samoj opciji nezavisnosti”, izjavio je Ashcroft, konzervativac koji se protivi Johnsonovom čelništvu.

“Utvrdio sam malu većinu koja se zalaže za novo glasanje – i prvu većinu glasača koji su pristalice nezavisne Škotske u više od dvije godine”, kazao je.

Škoti su odbacili nezavisnost s 55 naprema 45 posto glasova na referendumu u 2014., ali su razlike oko Brexita zategnule veze s vladom u Londonu.

Glasanje s 52 naprema 48 posto u korist napuštanja EU dodatno je pogoršalo odnose među konstitutivnim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, kada su Vels i Engleska glasali u korist napuštanja bloka a Škotska i Sjeverna Irska glasali su za ostanak u EU.

Škotska nacionalna stranka, koja upravlja vladom u Edinburghu, tvrdi da je drugi referendum opravdan jer je Škotska sada protiv svoje volje izvučena iz bloka, izvještava “Reuters”, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh