Svijet

U Auschwitzu održana komemoracija za Rome ubijene prije 75 godina

Romi i Židovi koji su preživjeli holokaust okupili su se u petak u Auschwitzu-Birkenauu kako bi obilježili 75. obljetnicu pokolja posljednjih Roma zatočenih u tim dvama povezanim logorima.

Aušvic - Nezavisne.com

Aktivist za ljudska prava Afroamerikanaca Jesse Jackson koji je sudjelovao na svečanosti, govorio je o “zaboravljenom holokaustu” Roma i pozvao na oprez zbog jačanja ekstremne desnice u Europi i u Sjedinjenim Državama.

Uz više od šest milijuna Židova koje su nacisti ubili u vrijeme Drugog svjetskog rata, Hitlerova Njemačka je istu sudbinu namijenila oko 500.000 pripadnika romske zajednice. Dan sjećanja na njihov holokaust obilježava se 2. kolovoza, piše Hina.

Dvadeset tri tisuće Roma iz čitave Europe deportirane su u Auschwitz-Birkenau između ožujka 1943. i srpnja 1944. Gotovo svi su ondje izgubili život.

Dana 2. kolovoza 1944. kada je bilo sve očitije da će Njemačka doživjeti poraz, nacisti su pobili između 4.200 i 4.300 Roma preostalih u logoru smrti u Birkenauu.

“Mi koji smo preživjeli moramo štititi ljudska prava i demokraciju. Ne možemo biti sigurni da se nacistički zločini neće više ponoviti”, rekla je Else Baker, Romkinja koja je preživjela logor.

Pastor Jackson je patnju europskih Roma usporedio s patnjom Afroamerikanaca u SAD-u i zatražio da se “odlučno zaustave” ekstremno desni pokreti koji jačaju, prenose Vijesti.

“Romski narodi u Europi su uglavnom doživjeli istu sudbinu kao i Afroamerikanci, bili su žrtve genocida, nasilja, lišeni prava glasa, izloženi segregaciji i marginalizaciji”, rekao je pred stotinjak ljudi okupljenih u Birkenauu.

Smatra se da su Romi koji su dugo živjeli kao nomadi, došli u Europu sa sjeverozapada indijskog potkontinenta oko 11. st. Njihov ukupni broj u Europi se procjenjuje između 10 i 12 milijuna. I danas ih većina živi u teškim uvjetima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh