Svijet

Kafić na plaži u kojem se račun može platiti opušcima

Cigareta na plaži mnogima je omiljeni rekvizit, no svakog ljeta pijesak i more progutaju hiljade opušaka kojima je potrebno više od deset godina da se razgrade…

Plaža - Punkufer.dnevnik.hr

Ovom inicijativom mjesto udaljeno 90 kilometara od grada Málage nastoji održati svoje pješčane plaže čistima. Kampanja Obale bez opušaka (Las orillas sin colillas) naišla je na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista.

“Molim vas pivo”, govori strani turist dok na obližnjem šanku predaje plastičnu čašu do vrha napunjenu opušcima.

“Naravno, gospodine”, odgovara mu mladi konobar dok toči tekućinu u plastičnu čašu. Na tom štandu kafiću nalijepljen je promotivni plakat ove kampanje. Turist podiže palac u zrak, a zatim se vraća na svoje mjesto na plaži.

Cigareta na plaži mnogima je omiljeni rekvizit, no problem je to što svakog ljeta pijesak i more progutaju hiljade opušaka kojima je potrebno više od deset godina da se razgrade.

“Imaju toksične ostatke pa ako ih progutaju ribe, na kraju ćemo ih pojesti mi konzumirajući ribu. To je zatvoreni krug koji sigurno nema sretan kraj”, objašnjava Oscar Rullí, predsjednik Udruge štandova na plažama oko Málage (ACHIMA).

Kako bi se prekinuo taj krug, potrebno je osvijestiti ljude koji ondje ljetuju te ih potaknuti na čuvanje okoliša.

“Jako mi se sviđa ova ideja. Fantastična je. Imat ćemo čišću plažu”, kaže jedna majka držeći za ruku malu djevojčicu dok zajedno promatraju turiste kako opuške odlažu u plastične čaše, piše “Punkufer“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh