Svijet

Njemačka Zeničanina Adisa Abaza izručila Belgiji

Adis Abaz, bh. državljanin porijeklom iz Zenice, koji je prije mjesec uhapšen zbog sumnje da je nabavio oružje teoristima koji su 13. novembra 2015. godine u klubu “Bataclan” i obližnjim ulicama Pariza ubili 131 osobu, a 413 ih teže ili lakše ranili, izručen je Belgiji.

No image - Haber.ba

Odluka je to pravosudnih organa Njemačke. Abaz je uhapšen na osnovu potjernice belgijske policije, u kojoj se tereti za podržavanje terorističke organizacije, koja se dovodi u vezu s ovim napadima u Parizu. On se protivio izručenju, ali mu je žalba odbijena, prenosi “Avaz“.

Njega je tražila i naša država s obzirom na to da je Interpol, također, raspisao potjernicu za njim, ali zbog trgovine narkoticima. No, za sada o tome nije odlučeno.

Ovaj Zeničanin, podsjećamo, usko je povezan s trgovcem oružjem Nikolasom Grbešom, kojeg vlasti u Belgiji povezuju s napadačima na briselski aerodrom 2016. godine.

Zanimljivo je da je Grbeša uhapšen u novembru prošle godine u BiH, nekoliko dana prije nego što je Abaz pobjegao iz države. Ali, Grbeša je u ekstradicijskom postupku izručen Belgiji, u kojoj se nalazi u pritvoru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh