Svijet

Gove: London radi “punom parom” na Brexitu bez sporazuma

Ministar zadužen za Brexit Michael Gove rekao je da će Velika Britanija izaći iz EU bez ikakvih odgoda.

No image - Haber.ba

Britanska vlada poduzima sve kako bi pripremila teren za potencijalni Brexit bez sporazuma, naveo je za britanski Sunday Times ministar zadužen za Brexit u uredu vlade Michael Gove, istaknuvši kako se pripreme za izlazak Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji bez sporazuma s EU odvijaju “punom parom”, prenosi AJB.

“Cijela mašinerija vlade radit će punom parom”, kazao je ministar, koji je ujedno i zamjenik premijera.

“S novim premijerom, s novom vladom, s novom jasnoćom misije, izići ćemo iz EU 31. oktobra. Bez ‘ako’. Bez ‘ali’. Bez ikakvih odgoda. Brexit se događa”, napisao je Gove u nedjeljnom izdanju britanskog lista.

Po pisanju Timesa, premijer Boris Johnson uspostavio je “ratni kabinet” od šest ministara koji su zaduženi za provođenje Brexita i povlačenje iz članstva u EU do 31. oktobra “svim potrebnim sredstvima”.

Izdvojiti značajna sredstva
U međuvremenu je ministar finansija Sajid Javid kazao da će ove sedmice biti namijenjena “značajna sredstva” kako bi se Britaniju učinilo “potpuno spremnom za izlazak” iz EU 31. oktobra, sa ili bez sporazuma.

Dodatna sredstva uključit će finansiranje jedne od “najvećih informativnih kampanja ikad” u zemlji, kojom se želi osigurati da pojedinci i kompanije budu spremni za izlazak bez sporazuma, kazao je Javid za Sunday Telegraph.

“Pod mojim vodstvom, ministarstvo će imati nove prioritete i igrat će punu ulogu u pomaganju da se ostvari Brexit”, kazao je novi ministar finansija.

Corbyn: Spriječiti izlazak bez sporazuma
Čelnik opozicionih britanskih laburista Jeremy Corbyn izjavio je u nedjelju za Sky News da će njegova stranka učiniti sve kako bi spriječila da zemlja napusti Evropsku uniju bez sporazuma.

“Učinit ćemo sve da spriječimo izlazak bez sporazuma i učinit ćemo sve da postavimo izazov novoj vladi”, rekao je. Upitan o mogućnosti da pokrene glasanje o povjerenju vladi, Corbyn je rekao da će “razmotriti situaciju” kada se parlament u septembru vrati s ljetne stanke.

U svom prvom govoru u svojstvu premijera Johnson je u četvrtak postavio ultimatum čelnicima Evropske unije “da preispitaju svoje trenutno odbijanje” da se ponovno pregovara o sporazumu o britanskom izlasku iz EU. Evropska unija odbila je ponovno otvaranje pregovora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh