Svijet

Rumunija: Zaustavljeni konvoji sa ruskim tenkovima namijenjenih Srbiji

Rumunski mediji objavili su da se radi o 30 tenkova i 30 oklopnih transportera, koji su iz Rusije poslani u Srbiju.

tenk - Princip.info

Rumunjska nije propustila konvoj s ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, potvrdilo je rumunjsko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi “Aljazeera“.

Kao razlog, naveli su sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini, prenose ruski mediji.

Rumunjska televizija Digi 24 je objavila da se radi o 30 tenkova i 30 oklopnih transportera, koji su poslani u skladu s ugovorom između Srbije i Rusije.

Nisu imali dozvolu
Službeni Bukurešt je naveo kako za izdavanje tranzitne dozvole za prijevoz vojnog materijala, koja može biti izdana samo rumunjskom operateru, treba ispuniti nekoliko uvjeta.

“Jedan od uvjeta je da usluge rumunjskog operatera, koje se izdaju na osnovu tranzitne dozvole, ne trebaju izravno ili neizravno odgovarati interesima fizičke ili pravne osobe, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije, niti da budu namijenjene za korištenje u Rusiji”, navodi rumunjsko ministarstvo.

Ukazuju i kako taj uvjet nije ispunjen zato što dozvola nije ni bila izdana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh