Svijet

Mike Pompeo bi volio posjetiti Teheran kako bi se direktno obratio iranskom narodu

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u četvrtak da bi volio iskoristiti priliku da posjeti Teheran kako bi se direktno obratio iranskom narodu, u jeku pojačanih napetosti između Washingtona i te bliskoistočne zemlje.

No image - Haber.ba

Pozdravio bih priliku da direktno razgovaram s iranskim narodom. Volio bih iskoristiti priliku da odem tamo, ali ne da širim propagandu nego da poručim istinu iranskom narodu o šteti koje mu je nanijelo njegovo rukovodstvo i o šteti koju je nanijelo Iranu – izjavio je Pompeo u intervjuu za Bloomberg TV.

Pompeo je dao te komentare u Washingtonu, u jeku eskalirajućih napetosti s Teheranom oko transporta nafte kroz Hormuški moreuz i iranskog obaranja američkog drona, piše “Fena”.

Državni sekretar također je branio nove američke sankcije Iranu, koje su dio kampanje ‘maksimalnog pritiska’ Washingtona na Teheran da promjeni svoju vanjsku politiku pod ekonomskom prinudom.

Pokušavamo primijeniti dovoljan pritisak da pokažemo (iranskom rukovodstvu) da takva politika nije vrijedna te cijene, da ih uvjerimo da je jednostavno ponašaju kao normalna zemlja i da iranski narod može živjeti normalnim životom – izjavio je Pompeo.

SAD su se prošle godine povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. i uvele su brojne sankcije Teheranu.

Prošlog je mjeseca Iran objavio da je obogatio uran i da je povećao svoje zalihe nisko obogaćenog urana iznad nivoa dogovorenog sa svjetskim silama u 2015., prenosi “dpa”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh