Svijet

Donald Trump brani Sjevernu Koreju: “Testirali su samo ‘manje’ rakete”

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da Sjeverna Koreja nije testirala rakete osim onih “manjih” u nadi da će dijalog sa tom zemljom ostati živ unatoč testiranju balističkih raketa kratkog dometa.

Donald Trump - Hina.hr

Trump je to izjavio u intervjuu za “Fox News” dan nakon što je Sjeverna Koreja lansirala dvije nove balističke rakete kratkog dometa, ustrajavajući kako se “jako dobro slaže” sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

Nisu obavili nuklearna ispitivanja. Oni doista nisu testirali rakete osim onih, znate, manjih, što je nešto što se puno testira“, rekao je u svojim prvim primjedbama na lansiranje raketa u četvrtak rano ujutro po seulskom vremenu.

Lansiranje je uslijedilo nakon Trumpovog improviziranog sastanka s Kimom na međukorejskoj granici 30. juna, tokom kojeg su se njih dvojica dogovorili o ponovnom pokretanju razgovora na radnoj razini o uklanjanju nuklearnog programa u Sjevernoj Koreji. Posljednji put kada je Sjeverna Koreja u maju lansirala rakete kratkog dometa, Trump je to također umanjio u očitom nastojanju da održi živim diplomatski proces.

Za Trumpa je njegov angažman u Sjevernoj Koreji i obustava nuklearnih i dalekometnih raketnih testova jedno od njegovih najvećih postignuća u vanjskoj politici prije njegove ponovne izborne kandidature u 2020. godini.

Ipak, činilo se da je Trump u intervjuu upozorio Sjevernu Koreju na daljnje provokacije. “Mislim da sa Sjevernom Korejom radimo jako dobro, ali to ne znači da će se to nastaviti“, poručio je, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh