Svijet

Željana Zovko imenovana izvjestiteljicom AFET-a za program IPA III

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) za financijski instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) III.

Željana Zovko - EPP

To je glavni financijski instrument koji podupire reforme u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, odnosno u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Republici Sjevernoj Makedoniji i Turskoj, a u svrhu pripreme korisnika za obveze članstva u EU, piše “Fena”.

Zastupnica Zovko ovo imenovanje za izvjestitelja smatra velikim priznanjem svojih postignuća te će uime Evropskog parlamenta pregovarati s Vijećem EU-a i Europskom komisijom o uvjetima za dodjelu sredstava iz programa IPA III, saopšteno je iz ureda za odnose s javnošću Evropske pučke stranke.

U proteklom mandatu zastupnica Zovko učestvovala je u parlamentarnom izvješću o fondu IPA III, a njezini amandmani bili su usredotočeni na određivanje prioriteta financiranja EU-a u područjima kao što su sigurnost i izgradnja institucija kako bi se zemlje kandidatkinje zaštitile od uticaja izvan EU-a te na promicanje i vidljivost samog fonda.

Kako bi se povećao učinak pretpristupne pomoći, program IPA III trebao bi biti usklađen s prioritetima Strategije zapadnog Balkana iz februara 2018. godine.

Najveći napredak u usporedbi s ranijim IPA programima je povećani proračun od 14,5 milijardi eura, te jasni i provjerljivi pokazatelji uspješnosti koji se temelje na čimbenicima kao što su demokracija, vladavina prava, neovisnost pravosuđa i ljudska prava, stoji u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh