Svijet

EU poruka Johnsonu: Štetne posljedice Brexita bez dogovora

Evropski parlament upozorio je danas novog britanskog premijera Borisa Johnsona na, kako su naveli, ekonomski vrlo štetne posljedice istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji bez dogovora.

Brexit i EU - Twitter

Parlament je također potvrdio mogućnost izmjene političke deklaracije uz sporazum o povlačenju, koji je London prihvatio, ali je dodao da sam sporazum ne može da bude izmijenjen.

“Brexit bez dogovora ne bi mogao biti zamijenjen nekim oblikom aranžmana ili mini-sporazuma između Evropske unije i Velike Britanije”, upozorili su evropski poslanici u danu kada Johnson zvanično stupa na dužnost, prenosi “Beta”.

Evropski parlament je ponovio da se o već postignutom sporazuma Londona i Bruxellesa – neće ponovo pregovarati.

Podsjetimo, novi lider Konzervativne stranke i premijer Velike Britanije Boris Johnson izjavio je u više navrata kako želi istupanje zemlje iz Evropske unije do 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora sa Bruxellesom.

Nedavne izjave, uključujući one tokom kampanje za rukovodstvo Konzervativne stranke, značajno su povećale rizik od neuređenog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, naveli su predstavnici političkih grupa u Evropskom parlamentu nakon sastanlka sa glavnim pregovaračem Evropske unije Michelom Barnierom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh