Svijet

Velika Britanija danas dobija novog premijera

Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke završili su glasanje za novog lidera stranke, koji će ujedno naslijediti Theresu May na mjestu premijera, a rezultat će danas biti objavljen.

Zastava Velike Britanije - Vijesti.me

Konzervativci su se izjašnjavali između bivšeg i sadašnjeg šefa diplomatije, Borisa Johnsona i Jeremyja Hunta.

Johnson, bivši gradonačelnik Londona, koji je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije sa ili bez dogovora, je jak favorit, prenosi “AP”.

Nekoliko članova vlade Therese May izjavilo je da će podnijeti ostavku prije nego što ih Johnson otpusti zbog protivljenja njegovoj namjeri da Britaniju izvede iz Evropske unije bez sporazuma.

Ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Alan Duncan podnio je u ponedjeljak ostavku.

Ostali vladini ministri, uključujući ministra finansija Philip Hammond, trebali bi podnijeti ostavku u srijedu, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh