Svijet

Pariz i Berlin pozvali na oslobađanje tankera u Ormuskom moreuzu

Francuska i Njemačka zatražile su danas oslobađanje tankera sa 23 člana posade koji je zaustavljen u Ormuskom moreuzu i odveden u iransku luku.

No image - Haber.ba

“Pozivamo iranske vlasti da u što najkraćem roku oslobode tanker i njegovu posadu, kao i da poštuju princip slobodne plovidbe u Zalivu”, saopštilo je francusko Ministarstvo inostranih poslova koje je izrazilo zabrinutost i pozvalo na smanjenje tenzija na tom području, prenosi “RadioSlobodnaEvropa“.

Iran tvrdi da je zaplijena tankera recipročan potez
Sličan poziv iranskim vlastima uputilo je njemačko Ministarstvo inostranih poslova, navodeći da je nova eskalacija napetosti “veoma opasna” za to područje.

Iranske vlasti su najprije sinoć saopštile da je tanker zaustavljen zbog nepoštovanja međunarodnih pomorskih pravila. Nalazi se u luci Bandar Abas na jugu Irana.

Teheran je danas naveo da je to recipročna mjera zbog uloge Velike Britanije u zaustavljanju tankera sa iranskom naftom kod obale Gibraltara.

Zaplenjeni tanker sa 23 člana posade u vlasništvu je Švedske ali je plovio pod britanskom zastavom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh