Svijet

Velika Britanija upozorila na “ozbiljne posljedice” ako Iran ne oslobodi njihov naftni tanker

Velika Britanija upozorila je na “ozbiljne posljedice” ako Iran ne oslobodi njihov naftni tanker Stena Impero zaplijenjen jučer u Hormuškom moreuzu, piše “CNN”.

No image - Haber.ba

Odnosi između Velike Britanije i Irana na ovoj važnoj pomorskoj ruti su sve zategnutiji i situacija je sve napetija, piše “Klix“.

Iranska islamska revolucionarna stražarska garda (IRGC) saopštila je kako su zaplijenili brod Stena Impero jer je prekršio “međunarodne propise”, javila je iranska državna televizija.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je izjavio da su zapljene neprihvatljive i da je ključno da se zadrži sloboda plovidbe kako bi se svi brodovi mogli sigurno i slobodno kretati u regiji.

Iranske akcije zapljene uslijedile su samo nekoliko sati nakon što su vlasti u Gibraltaru, prekomorskom području Velike Britanije, odlučile zadržati ranije zaplijenjeni iranski naftni tanker za još 30 dana.

Brod Grace 1 su britanske vlasti zaplijenile 4. jula optužujući njegovu posadu da je pokušala transportovati naftu u Siriju, kršeći sankcije Evropske unije.

Očekivano je da će Iran reagirati na zapljenu Grace 1, zbog čega je Velika Britanija prošle sedmice povećala nivo sigurnosti za svoje brodove u Perzijskom zaljevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh