Svijet

PREOKRET NA BOSFORU: Rusija Turskoj nudi svoje najubojitije avione

Rusija je izrazila spremnost da Turskoj isporuči višenamjenske lovce Su-35 ako Ankara to bude željela.

Su-35 - Sputnjik

Ovo je izjavio šef ruske odbrambene korporacije “Rosteh” Sergej Čemezov, navodi “Sputnjik”.

“Ukoliko Turska izrazi želju, mi smo spremni isporučiti toj zemlji lovce Su-35”, istakao je Čemezov.

Su-35 je višenamjenski lovac generacije 4++, što znači da je po svojim karakteristikama izuzetno blizu avionima pete generacije.

Prethodno je predsjednik SAD Donald Trump, komentirajući isporuku ruskih protivvazdušnih sistema S-400 Turskoj, rekao da Ankara više ne može računati na kupovinu američkih aviona F-35, prenosi “Sputnjik”.

Podsjetimo, Rusija je već poslala 15 aviona sa komponentama PVO sistema S-400 Turskoj, u skladu sa ugovorom o kupovini četiri diviziona ovih raketnih kompleksa, ukupne vrijednosti 2,5 milijarde dolara.

S tim u vezi, predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan izjavio je da je taj ugovor najvažniji dokument koji je Turska potpisala u svojoj historiji.

Nepošteno je da Turska bude izbačena iz programa u kom je partner, a tvrdnja da će S-400 oslabiti F-35 je netačna, navodi Ankara.

Odluka službenog Washingtona da izbaci Tursku iz programa razvoja lovačkih aviona F-35 je protiv duha NATO-a, saopćilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ankara je pozvala Alijansu da poništi svoju odluku.

“Ovaj jednostrani korak kosi se s duhom Alijanse i nema nikakvo legitimno opravdanje. Ne samo da je nepošteno da Turska bude izbačena iz programa u kom je partner, već je i tvrdnja da će S-400 oslabiti F-35 — netačna”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Turska je prošle sedmice počela dobavljati dijelove ruskog raketnog sistema S-400, što je dovelo do odluke Washingtona da suspendira Tursku iz programa F-35.

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan izjavio je da će sistemi S-400 biti u potpunosti instalirani do proljeća 2020. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh