Svijet

Australija: Mrtve ptice padale s neba, krvarile iz očiju i vrištale

Gotovo 60 ptica odjednom je palo ‘iz vedra’ neba u blizini osnovne škole u Južnoj Australiji.

Ptice / Ilustracija - Pixabay

Ovom nesvakidašnjem prizoru svjedočili su brojni užasnuti promatrači, a sumnja se da je došlo do masovnog trovanja životinja.

“Izgledalo je kao u hororu, deseci ptica su padali na tlo i krvarili iz očiju na obroncima One Tree Hilla blizu Adelaidea”, kazao je slučajni prolaznik za Guardian.

Sarah King, utemeljiteljica agencije Casper’s Bird Rescue, izjavila je kako je jedan od njezinih djelatnika otkrio ptice u srijedu i vidno se uznemirio.

“Samo su dvije ili tri ptice zapravo umrle. Ostale su samo vrištale na tlu. Više nisu mogli letjeti, krvi je bilo posvuda”, opisao je strašnu scenu jedan od spasioca koji su od ukupno 60 ptica spasili samo dvije.

Među mrtvim pticama bila je i ‘corella’ koja se smatra štetočinom u Južnoj Australiji, a mjesno vijeće je odobrilo istrebljivanje ove vrste.

Međutim, većina ubijenih ptica pripadala je drugim vrstama, a među njima je bilo i zaštićenih vrsta.

“Ovo je bila spora, strašna i nepotrebno okrutna smrt koja je trajala sedmicama”, zaključila je King napomenuvši da je otrov uzrokuje unutrašnje krvarenje koje je trajalo sedmicama.

Iako se vjeruje se da se doista radi o masovnom trovanju lokalni veterinari pripremaju toksikološki izvještaj, ali rezultati još nisu završeni. Vijeće u Alexandrini opisuje ptice vrste corella kao ‘smetnje zajednici’ koje uzrokuju velike probleme u gradskim i ruralnim područjima. Naime, jata ptica oštećuju zgrade, drveće i usjeva, prenosi “Večernji“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh