Svijet

Kongres osudio “rasističke komentare” Trumpa

Donji dom američkog Kongresa osudio je “rasističke komentare” predsjednika Donalda Trumpa, koji je prethodno žestoko napao četiri demokratske zastupnice, pripadnice manjina.

Donald Trump - Supportivecarematters.org

Zastupnički dom, u kojem demokrati imaju većinu, “oštro osuđuje rasističke komentare predsjednika Donalda Trumpa koji su ozakonili i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i pripadnicima drugih rasa“, piše u tekstu za koji su glasala i četiri republikanska zastupnika, javlja “AFP”.

Trump je tokom vikenda napisao na Twitteru da se četiri kongresnice (Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley i Rashida Tlaib), od kojih su tri rođene u SAD-u, trebaju “vratiti u uništena i kriminalom opustošena mjesta iz kojih su došle“.

U ponedjeljak im je uputio poruku: “Ako ne volite našu zemlju i niste sretne ovdje, slobodno otiđite“, da bi u utorak napisao kako te objave “nisu rasističke“.

U meni nema ni trunke rasizma! Takozvano glasovanje je demokratska prevara. Republikanci ne smiju pokazati ‘slabost’ i upasti u njihovu stupicu – napisao je američki predsjednik.

U svojim prvim objavama na Twitteru Trump nije imenovao kongresnice, a izdvojio ih je u obraćanju u Bijeloj kući u ponedjeljak, konkretno rekavši kako su to Alexandria Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayanna Pressley iz Massachusettsa i Rashida Tlaib iz Michigana.

To su naše sestre -, kazala je demokratkinja Nancy Pelosi, predsjednica Doma, o četiri zastupnice koje su postale meta Trumpovih objava.

Sve četiri su pripadnice manjina i progresivnog krila demokrata, te su po prvi put u Kongresu.

Američke su državljanke, a samo jedna je rođena izvan SAD-a.

Čini se da je Trump s obzirom na predsjedničke izbore u novembru 2020. godine odlučniji no ikad da mobilizira svoje biračko tijelo – koje u velikoj većini čine bijelci – i učini sve kako bi unio podjele među svoje političke protivnike, konstatira “AFP”.

Agencija “Reuters” ukazuje kako je rezolucija protiv Trumpa zapravo samo simbolička i nema nikakvu pravnu težinu, no bilo kakva podrška republikanaca (a glasala su za osudu i četiri republikanska zastupnika) znači da je Trump prešao granicu čak i kod svojih stranačkih kolega, prenosi “Al Jazeera Balkans”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh