Svijet

Mark Esper formalno nominovan za ministra odbrane SAD-a

Trebao bi naslijediti Jima Mattisa, čija je ostavka prije sedam mjeseci pokrenula u Pentagonu do sada nezabilježeni period nestabilnosti.

No image - Haber.ba

Bijela kuća formalno je nominirala Marka Espera za ministra odbrane, funkciju koju je on već obavljao u svojstvu vršioca dužnosti od prošlog mjeseca, prenosi AJB.

On bi trebao naslijediti bivšeg ministra odbrane Jima Mattisa, čija je ostavka prije sedam mjeseci pokrenula u Pentagonu do sada nezabilježeni period nestabilnosti na najvišem nivou.

Pentagon je u saopćenju naveo da trenutnim nominovanjem Espera za novu dužnost on prestaje biti vršilac ministar odbrane.

Umjesto Espera, za vršioca dužioca ministra odbrane bit će postavljen Richard Spencer, koji od augusta 2017. godine obavlja funkciju civilnog čelnika američke Ratne mornarice, prenosi AP.

Očekuje se da Spencerovo ministriranje bude kratkog vijeka, pošto bi Esper već u četvrtak trebao biti potvrđen kao novi šef Pentagona, nakon čega će položiti zakletvu, a Spencer će se vratiti Ratnoj mornarici.

Senat, u kojem većinu čine republikanci, održat će u srijedu saslušanje Espera, koji je postao vršilac dužnosti ministra odbrane SAD-a nakon što je privremeni šef Pentagona Patrick Shanahan iznenada dao ostavku.

Trenuci globalne neizvjesnosti
AP je krajem prošle sedmice objavio da se za ovih sedam mjeseci od odlaska Mattisa američka nacija suočila s potencijalnim oružanim sukobom s Iranom, naglašavajući da je ovo najduže čekanje novog ministra u historiji Pentagona.

Mattis je mislio da će biti potrebno dva mjeseca za postavljanje njegovog nasljednika, a to je u tom trenutku djelovalo kao vrlo dug period.

Međutim, ni sedam mjeseci potom još nije potvrđen novi zamjenik ministra odbrane SAD-a, a neizvjesno je imenovanje drugih zvaničnika na značajnim visokim civilnim i vojnim pozicijama u Pentagonu, što je opet najduže čekanje u novije vrijeme.

AP navodi da su uzroci ovakve situacije različiti, ali da je, bez obzira na sve, vakuum koji se stvorio u vodstvu Ministarstva odbrane počeo brinuti članove Kongresa i druge zvaničnike, pri čemu se javlja osjećaj da nešto nije u redu u kritično važnom dijelu američke vlade u trenutku globalne neizvjesnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh