Svijet

Indija prekinula svemirsku misiju sat vremena prije lansiranja

Lansiranje indijske misije na Mjesec prekinuto je manje od sat vremena prije planiranog početka zbog tehničkog problema, javlja BBC.

No image - Haber.ba

Indijska svemirska agencija zaustavila je odbrojavanje 56 minuta prije lansiranja nakon što je “primijećena tehnička pogreška u lansirnom sistemu”, prenosi “Hina”.

Raketa GSLV Mk III trebala je biti lansirana u ponedjeljak u 2:51 po lokalnom vremenu iz svemirske stanice Sriharikota na istočnoj obali Indije.

Uskoro će se odrediti novi datum lansiranja.

Jeftina misija na Mjesec

Podsjetimo, Indija je trebala lansirati niskobudžetnu misiju na Mjesec kako bi postala četvrta zemlja koja je uspješno sletjela na Zemljin prirodni satelit.

Potrošila je oko 140 milijuna dolara kako bi osposobila Chandrayaan 2 (Mjesečeve kočije 2) za let dug 384.400 kilometara iz svemirskog centra Satish Dhawan na Mjesečev južni pol, gdje je misija trebala sletjeti 6. rujna.

SAD je na 15 misija Apolla, uključujući šest koje su sletjele na Mjesec, potrošio oko 100 milijardi dolara u današnjoj vrijednosti novca.

Kineska Mjesečeva letjelica Chang’e 4 sletjela je na Mjesec u ožujku, što je koštalo oko 8,4 milijarde dolara.

Rusija, prva zemlja koja je organizirala uspješno slijetanje na Mjesec bez čovjeka 1966., potrošila je, preračunato u današnje vrijednosti, preko 20 milijardi dolara na misije 1960-ih i 1970-ih.

Tražit će tragove vode

Svemirska letjelica trebala bi nositi 1,4 tone tešku platformu za slijetanje naziva Vikram, koja će, pak, prenijeti 27 kilograma težak lunarni rover Pragyan na ravnicu između dva kratera na Mjesečevom južnom polu.

Za prijenos platforme i rovera indijska svemirska agencija namjerava koristiti svoj najmoćniji raketni lanser GSLV Mk III.

Direktor indijske Organizacije za istraživanje svemira (ISRO) K. Sivan rekao je da će misija tražiti znakove vode i “fosilne zapise ranog Sunčeva sustava”.

Misija Chandrayaan 2 nije prvi indijski pokušaj proučavanja našeg prirodnog satelita. 2008. godine Indija je prema Mjesecu poslala letjelicu Chandrayaan 1 koja nije sletjela na njegovu površinu, ali je izvršila prvu i najdetaljniju radarsku potragu za znakovima vode na lunarnoj površini.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh