Svijet

Migranti u kavezima u Teksasu: “Mi nismo teroristi”

Oštre reakcije iz cijelog svijeta na posjet američkog potpredsjednika Mikea Pencea prihvatnim centrima u Texasu. Ono što je trebao biti tzv. informativni posjet za javnost, pretvorilo se u politizaciju migrantske krize za koju je Pence zatražio dodatnih 4,6 milijarde dolara za gradnju Trumpovog čuvenog zida.

No image - Haber.ba

U posljednje tri godine, u prihvatnim centrima preminulo je 24 migranta, od čega šestero djece. Ispituje se pozadina Trumpove pogubne migracijske politike.

“Kao da nikada nije imao kontakt s djecom. Spusti se na koljena, ispruži ruku, budi ljudsko biće”, na Twitteru je napisao David Barth, potpredsjednik najveće svjetske humanitarne organizacije “Save the Children”, dok je poznati književnik Saša Hemon napisao “američki gestapo uzima ljude, dok se Pence šeće koncentracijskim kampovima, a Trump ismijava ono malo što je ostalo od demokracije”.

Pence je posjetio dva prihvatna centra na jugu zemlje – Donna i McAllen. U Donni je, kaže, zatekao djecu u klimatiziranim prostorijama, kako se zabavljaju i jedu slatkiše. No, stvarna slika nije promakla korisnicima društvenih mreža.

“Gledam video Pencea u Trumpovom prihvatnom centru. Imam mnogo pitanja. Zašta sva ova djeca nose zimsku odjeću, kape na glavama i rukama u džepovima? Zar je toliko hladno tu? Danas je u Teksasu bilo najmanje 40 stepeni Celzijusa”, napisao je Charles M. Blow, poznati kolumnist The New York Timesa.

Situacija u prihvatnom centru McAllen zgrozila je javnost. Stotine muškaraca u kavezima, jak miris znoja i betonski pod na kojem spavaju.

“Mi nismo teroristi!” povik koji je zabilježila kamera CNN-a.

Inače, CNN saznaje da je ured američkog potpredsjednika oficijelno instruirao Graničnu policiju da ne čisti prostorije kako bi “Američki narod vidio koliko je ozbiljna kriza na granici” te da administracija mora pod hitno dobiti tražena sredstva za rješavanje krize.

Pence je u intervjuu za CNN rekao da je hitno potrebno odobrenje od Kongresa za 4, 6 milijarde dolara koje je Trump traži za izgradnju zida.

“Spavaju na betonu, jer nema dovoljno prostora, bilo je vruće, neki tvrde da su gladni, da li je vama je to prihvatljivo?”, pita se Pamela Brown iz CNN-a.

“Ne, nije, zato smo tražili 4,6 miijardi dolara od Kongresa kako bismo smo pomogli Graničnoj policiji. Ali, svako u prihvatnom centru prima tri obroka dnevno, medicinsku pomoć, higijenu. Imigracijska služba radi sve što može, ali Kongres mora djelovati kako bi nama pomoogli da smanjimo broj ilegalnih prelazaka”, smatra Mike Pence, američki potpredsjednik.

“Ukoliko ne činiš najbolje da olakšaš patnju beskućnika i migranata, kao što bi brinuo o vlastitoj porodici – nemoj da se usudiš da na njima jačaš svoju vezu s religijom i Bogom!”, napisala je na Twitteru Mia Farrow, poznata holivudska glumica.

“Uoči razliku: #NikadaVišeJeSada #Pence #Himmler”, naveo je fotograf Jeremy Owens na Twitter.

U prihvatnim centrima u vrijeme već trogodišnje Trumpove amdinistracije, preminulo je 24 migranta, od čega šestero djece. Ovo su njihova imena:

Darlyn Cristabel Cordova-Valle, 10, El Salvador
Jakelin Caal Maquín, 7, Guatemala
Felipe Gomez Alonzo, 8, Guatemala
Juan de León Gutiérrez, 16, Guatemala
Wilmer Josué Ramírez Vásquez, 2½, Guatemala
Carlos Hernandez Vásquez, 16, Guatemala

Smrt salvadorskog migranta i Oscara Alberto Ramireza i njegove dvogodšnje kćerke Valerije, u rijeci Rio Grande na granici s Teksasom, pokrenulo je mnoga pitanja o Trumpovoj stvarnoj politici prema migrantima. Humanitarne organizacije i državni organi pravde, te zagovornici zaštite ljudskih prava, ispituju pozadinu ovakve pogubne politike.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh