Svijet

Indija u ponedjeljak šalje letjelicu na neistražene oblasti Mjeseca

Indija će u sklopu svoje posljednje misije na Mjesec poslati letjelicu Chandrayaan 2. Ovo je najsloženiji projekt u historiji nacionalnog svemirskog programa koji bi mogao dovesti do revolucionarnih otkrića, ali bi i drugi mogli iskoristiti njegove eventualne nalaze.

No image - Haber.ba

Chandrayaan 2 će poletjeti s mjesta lansiranja Sriharikote, koje se nalazi na obali Bengalskog zaliva 80 kilometara sjeverno od Chennaija, koristeći najjaču indijsku raketu – GSLV Mk.3, saznaje “Klix“.

Lansiranje je zakazano za 02:51 sati po lokalnom vremenu 15. jula. Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, letjelica će se 6. septembra spustiti na površinu Mjeseca i to oko 70 stepeni južno od ekvatora.

Ovaj ambiciozni projekt, koji je šef Indian Space Research Organizationa (ISRO) Kailasavadivoo Sivan nazvao najsloženijom misijom koju je njegova agencija ikada preduzela, uključuje i isporuku komponenata za kruženje oko ovog prirodnog satelita, slijetanje te kretanje po površini Mjeseca.

Ove tri komponente misije nose niz naučnih instrumenata, uključujući spektrometre, radare, plazma senzore i kamere, od kojih su neke u stanju da analiziraju površinu Mjeseca na nivou elementarnog sastava.

Očekuje se da će impresivni set alata pomoći indijskoj misiji da ostvari jedan od njenih najizazovnijih poduhvata – da pokušaju pronaći potencijalno upotrebljivu vodu na ovom zemaljskom satelitu. To bi moglo dovesti do napretka u budućim istraživanjima Mjeseca i uopćeno svemira, ne samo za Indiju već i za cijeli svijet.

Ovo otkriće bi uveliko unaprijedilo planove čovječanstva za uspostavljanje baze s posadom na Mjesecu i daljnje istraživanje udaljenijih područja Sunčevog sistema.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh