Svijet

Veliki protesti migranata u Parizu: “Crni prsluci” evakuisali turiste!

Stotine neregistrovanih migranata ušlo je jučer u zgradu Panthéona u Parizu tražeći pravo da ostanu u Francuskoj.

Protesti migranata u Parizu - Screenshot/YouTube

Demonstranti, uglavnom migranti iz zapadne Afrike, ušli su u zgradu jučer oko 11 h, javlja “BBC”.

Turisti su u međuvremenu evakuisani iz mauzoleja u kojemu su pokopane neke od najistaknutijih ličnosti iz francuske historije.

Pripadnici grupe sebe nazivaju “crnim prslucima”, nadovezujući se na proteste žutih prsluka koji su Francusku potresli u posljednjih godinu dana, navodi “Hina”.

Mahali su papirima, glasno vikali i tražili sastanak s francuskim premijerom Édouardom Philippeom kako bi raspravljali o svom položaju migranata u Francuskoj.

U izjavi danoj za medije grupa je opisala sebe kao “neregistrovane građane Francuske Republike bez prava glasa i bez prava na pokazivanje”.

“Ne želimo više razgovarati s ministrom unutrašnjih poslova i njegovim dužnosnicima! Želimo razgovarati s premijerom!”, vikao je jedan od demonstranata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh