Svijet

Rusija Turskoj dostavila prve dijelove sistema S-400, SAD prijeti sankcijama

Prvi dijelovi ruskog sistema obrane od projektila S-400 dostavljeni su u petak Turskoj, članici NATO saveza, priopćilo je tursko ministarstvo obrane, što bi moglo voditi napetostima sa Sjedinjenim Državama koje su upozorile na moguće sankcije zbog njihova dogovora.

No image - Haber.ba

Dijelovi sustava S-400 dostavljeni su u zračnu luku Murted nedaleko od glavnoga grada Ankare, priopćilo je ministarstvo, “Index“.

“Dostava ostalih dijelova sistema nastavit će se tijekom idućih dana”, najavilo je tursko Vijeće obrambene industrije. “Kada sustav bude u cijelosti spreman, koristit će se na način koji će odrediti vlasti”, dodali su.

Amerikanci nezadovoljni

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je nakon svog prošlomjesečnog susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na skupu G20 kako Sjedinjene Države ne namjeravaju nametnuti sankcije Ankari zbog kupovine sistema S-400. Trump je kazao da se prema Turskoj nije postupalo pošteno, no nije isključio mogućnost sankcija.

Sjedinjene Države tvrde kako sustav S-400 nije usklađen s NATO-vom mrežom obrane te da može ugroziti borbene avione F-35, zrakoplove u čijoj izgradnji sudjeluje Turska i koje namjerava kupiti.

Uslijed mogućih američkih sankcija, Turska bi mogla biti isključena iz programa F-35, iako Erdogan odbacuje takvu mogućnost.

Washington je već započeo proces isključivanja Turske iz programa tako što je zaustavio obuku turskih pilota na zrakoplovima u Sjedinjenim Državama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh