Svijet

Svjetski i regionalni mediji izvijestili o godišnjici genocida u Srebrenici

Brojni su svjetski i regionalni mediji koji su danas izvijestili o godišnjici genocida u Srebrenici i onome što se dešavalo na mezarju u Potočarima. Centralna informacija za sve izvještaje je da su ukopane 33 žrtve koje su do Potočare došle u koloni na kojoj su se nalazili cvjetovi i zastave, ali i da su brojni građani tom prilikom molili za žrtve.

No image - Haber.ba

Talijanska Corriere della Serra piše da je za manje od sedam dana u julu 1995. godine u srcu Evrope pobijeno nekoliko hiljada ljudi, bosanskih muslimana, uglavnom muškaraca građana Srebrenice i drugih gradova koji su tu boravili jer je grad bio proglašen “zaštićenim područjem” od Ujedinjenih nacija, prenosi “N1“.

Deutscheland Funk u dužem tekstu koji se najviše naslanja na izvještavanje s ovogodišnjeg Marša mira navodi riječi Muhameda Alića koji je kazao kako mora plakati za hiljadama ubijenih, jer su kako je rekao ubijeni samo zato jer su bili muslimani.

Holandski mediji su detaljno izvijestili sa događaja u ovoj zemlji te sa manjeg marša mira koji je simbolično trajao 11 kilometara od Vesenara do Haga.

Open Democracy navodi da se genocid u Srebrenici dogodio zbog pasivnosti međunarodne zajednice, koja je znala šta se dešava, ali je odlučila okrenuti glavu na drugu stranu.

Euronews donosi intervju sa bivšim portparolom NATO saveza Jemiea Shea, koji je kazao da je doživotni zatvor za Ratka Mladića značajan napredak u međunarodnom pravu. Dodao je da je kao portparol u vrijeme kada se dogodio genocid, imao osjećaj da je mogao biti spriječen, jer su UN snage bile tamo da zaštite civile.

BBC na srpskom piše da je obilježavanje genocida po 24. put podijelilo Srbe i Bošnjake, sa obje strane Drine. Portal podsjeća da je Međunarodni sud pravde oslobodio Srbiju direktne odgovornosti za genocid u Srebrenici, ali da u istoj presudi stoji da je Srbija kriva što nije spriječila genocid i kaznila njegove počinioce.

Srbijanski Blic navodi da se obilježava “godišnjica zločina” u Srebrenici, sa izjavom premijerke Srbije Anom Brnabić u kojoj ona govori da neće ići u Potočare.

Slobodna Evropa izvještava o uličnoj akciji nevladine organizacije Žene u crnom “Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, koja je održana u Beogradu.

Dnevnik.hr podsjeća da neki političari još uvijek poriču da se u Srebrenici dogodio genocid.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh