Svijet

Milijarder za kojeg je Trump rekao da je “ćaknut” ulazi u predsjedničku utrku

Milijarder Tom Stejer (Steyer) najavio je da ulazi u borbu za predsjednika SAD na izborima 2020. godine, čime borba za demokratskog kandidata postaje još neizvjesnija.

Stejer je poznat kao aktivista za okoliš i zagovarač impičmenta (opoziva) predsjednika Donalda Trampa (Trump), a donirao je više miliona dolara aktivnostima liberalnih struja.

Stejer je objavio video u kojem se založio za vraćanje moći narodu i u kojem je okrivio korporacije za većinu problema u državi.

Bogataš iz Kalifornije ranije je rekao da neće ulaziti u utrku za predsjedničku funkciju, piše BBC. Prema listi magazina „Forbes“, Stejerovo bogatstvo se procjenjuje na 1,6 milijardi dolara.

– Amerikanci su duboko razočarani i povrijeđeni načinom na koji ih tretiraju elite u Vašingtonu – rekao je Stejer.

Ističući vlastitu filantropiju, Stejer je ranije rekao da će donirati polovinu svog bogatstva tokom života, a finansijski je podržavao aktiviste koji se bave zagovaranjem čiste energije i posticanjem mladih na glasanje.

On je, također, na čelu grupe „Potreba za impičmentom“, koja podržava uklanjanje Trampa s vlasti, a potrošio je milione dolara za podršku demokratskim kandidatima tokom prethodnih izbornih kampanja.

Prema Centru za odgovornu politiku, Stejer i njegova supruga Ketrin (Kathryn) su drugi najveći politički donatori u SAD, nakon republikanskih donatora Šeldona (Sheldon) i Mirjam Adelson (Miriam).

Stejerov portparol rekao je za „New York Times“ da će milijarder potrošiti najmanje 100 miliona dolara na kampanju.

Predsjednik Tramp još nije komentirao Stejerovu najavu kandidature. No, on je ranije ove godine iznio niz uvreda na račun milijardera iz Kalifornije povodom njegovih zahtjeva za smjenu predsjednika.

Tramp je u jednom tvitu za Stejera rekao da je „ćaknut“ i „totalno rastrojen“ te ga je nazvao čudakom. Također je rekao da Stejer nije imao hrabrosti niti novca da se kandidira za predsjednika te da pokušava ostati relevantan zahtjevima za smjenu predsjednika,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh