Svijet

Kaliforniju čeka Veliki zemljotres, može je sravniti

S osjećajem konstantnog iščekivanja mogućeg novog potresa, velikog i razornog, stanovnici tog područja bore se svakodnevno

Nakon zemljotresa od 6,4 stepeni po Rihteru koji je pogodio Južnu Kaliforniju 4. jula, stanovnici tog područja rekli su kako je to bio jedan od najdužih zemljotresa koje su osjetili.

Među njima bila je i Ava DuVerna.

– Trajalo je jako dugo. Pitala sam se je li to bio taj Big One? – napisala je na svom Twitteru.

No to čak nije bilo ni najjače podrhtavanje koje se te sedmice osjetilo u Kaliforniji. Potres od 7,1 stepeni pogodio je područje samo dan nakon toga.

Pod stalnim pritiskom

Kaliforniju još nije pogodio ni taj očekivani Big One, Veliki potres, katastrofalnih razmjera koji bi se mogao dogoditi uz Rasjed San Andreas. Ova sedmica bila je podsjetnik.

Džejson Korona (Jason Corona) u vlasništvu čije porodice je restoran u Ridžkrestu, u blizini epicentra potresa, opisao je tu nelagodu zbog koje su probdjeli noć, piše CNN.

– Bili smo pod stalnim pritiskom, adrenalinom, jer nismo znali hoće li taj mali biti sljedeći Veliki potres – rekao je.

Stanovnici tog područja bili su uznemireni medijskim napisima kako ih očekuje sljedeći, i kako bi se mogao dogoditi brzo. Ranije ove godine kalifornijska radio stanica objavila je emisiju nazvanu “The Big One: Your Survival Guide”, kako bi stanovnike Kalifornije pripremila za potencijalno razarajući potres.

S tim osjećajem konstantnog iščekivanja mogućeg novog potresa, velikog i razornog, stanovnici tog područja bore se svakodnevno.

– Svi se pitaju, približava li nam se Big One. Bog zna da to nije lak osjećaj s kojim se treba nositi”, kaže Albert Adi.

– Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba +4
Opasnost od Velikog potresa uz Rasjed San Andreas “najvjerojatnije je prošla”, smatraju geolozi. Na tom se području veliki potresi događaju, najčešće, svakih 150 godina, kako piše Geological Survey. Veliki se potres na tom području dogodio 1857. godine, pa se tako smatra da je južni dio tog rasjeda “najvjerojatnije lokacija novog potresa”, u sljedećim godinama.

Veliki potres magnitude 7,9 stepeni koji je pogodio San Francisko 1906. godine, znači da je šansa da se tako nešto ponovni nešto manja.

– Mislim da su ljudi koji ovdje žive uvijek toga svjesni jer je Rasjed u blizini. Stojimo na dvije različite strane tog rasjeda. To je jako strašan osjećaj – kaže Stiv Rios (Steve) iz Riversajda.

Trebali bi biti spremni

Prošlosedmična podrhtavanja najvjerovatnije neće povećati mogućnost velikog potresa na tom području, kažu seizmolozi. Oni su se dogodili u blizini Ridžkresta, sjeverno od rasjeda. No ni ne čine ga manje vjerojatnim, smatra dr. Lusi Džons (Lucy Jones), sa California Institute of Technology,piše Avaz

Šansa za takav potres je dva posto svake godine, ili 1:20.000 za svaki dan.

“Međutim, uvijek bi trebali biti spremni za taj Veliki – kaže.

Tokom protekle dvije decenije Južna Kalifornija uživala je u “ekstremno mirnom vremenu” što se tiče seizmičke aktivnosti. Legenda o Velikom potresu koji bi mogao uništiti zemlju.

Jedan od stanovnika, Rios, misli da većina onih koji žive u Kaliforniji nije spremna za to. On drži spremnike vode i hrane, pri ruci, i nešto benzina u rezervi, “no mislim da niko nije spreman za tako nešto katastrofalno”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh