Svijet

Trump zbog zemljotresa proglasio vanredno stanje u Californiji

Predsjednik SAD Donald Trump proglasio je vanredno stanje u Californiji nakon zemljotresa u ovoj američkoj saveznoj državi.

No image - Haber.ba

Zvaničnici Bijele kuće saopćili su da je Federalna agencija za krizne situacije (FEMA) proglašenjem vanrednog stanja dobila ovlaštenje da odredi i mobilizuje opremu i resurse neophodne za ublažavanje uticaja vanredne situacije, prenosi “Srna”.

“Hitne zaštitne mjere, ograničene na direktnu pomoć države, biće sprovedene uz finansiranje države u procentu od 75 posto”, rekli su američki zvaničnici.

Proglašenje vanrednog stanja zatražio je tokom vikenda guverner Californije Gavin Newsom, kako bi se obezbijedila direktna pomoć SAD-a.

“Uvjeren sam da će predsjednik postupiti u skladu sa državnom odredbom. Nismo saglasni u svemu, ali jesmo u području u kojem nema politike i neobično dobro smo sarađivali na hitnom odgovoru i oporavku, kao i na jačanju spremnosti za vanredne situacije”, izjavio je Newsom tokom proteklog vikenda.

Područje Southlanda izbjeglo je štetu od zemljotresa jačine 6,4 stepena po Richterovoj skali u pustinji Mojave, kao i od potresa dan kasnije u istom području, koji je bio jačine 7,1 stepen.

Međutim, u drugim okruzima nanesena je značajna šteta zgradama i infrastrukturi, uključujući prekid snabdijevanja vodom i električnom energijom.

Vojna instalacija NAVS u okrugu Ventura proglašena je nepodobnom za rad, mada ključno osoblje u misiji ima pristup objektu, javio je NBC.

Seizmolozi tvrde da opasnost još nije prošla i da se tokom sedmice očekuje još manjih potresa.

Zvaničnici okruga Los Angelesa preporučuju da se u slučaju zemljotresa stanovništvo pridržava nekoliko uputstava, uključujući to da kupuju svakodnevne namirnice, kao što su voda i gotova hrana, da razgovaraju sa članovima porodice o preciznom planu za vanredne situacije, provjere da li na telefonu imaju spisak kontakata za hitne slučajeve i da imaju rezervnu bateriju za telefon.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh