Svijet

Požar na ruskoj podmornici mogao da izazove globalnu katastrofu

Da nije bilo nesebičnog čina posade, požar na ruskoj nuklearnoj podmornici mogao je da prouzrokuje “globalnu katastrofu”, rekao je pripadnik ruske mornarice.

No image - Haber.ba

Četrnaest mornara poginulo je 1. jula u požaru koji je izbio na podmornici za istraživanje morskog dna u blizini Arktika, ali predsjednik Vladimir Putin je tek tri dana kasnije priznao da je vojna podmornica koju je zahvatio požar bila nuklearna, nakon čega je ministar odbrane odmah naglasio da je njen nuklearni reaktor sačuvan, piše Hina, prenosi “Indeks“.

Ruski zvaničnici su se suočili s optužbama da su pokušali da zataškaju pojedinosti nesreće o kojoj je ministarstvo odbrane službeno izvjestilo tek dan poslije, a tek tri dana nakon incidenta se saznalo da je plovilo imalo nuklearni reaktor, uprkos velikom interesu za to pitanje u susjednoj Norveškoj.

Stradali mornari sahranjeni su u subotu na groblju Serafimovskoje u Sankt Peterburgu, a u prilog tajnovitosti njihove misije govori i činjenica da je vrata groblja čuvala vojna policija.

“Svi su dijelili istu sudbinu – da pokušaju da spasu živote svojih kolega, da spasu podmornicu i spriječe katastrofu globalnih razmera, po cijenu sopstvenih života”, rekao je Sergej Pavlov, pomoćnik zapovjednika ruske mornarice.

U izjavama koje prenose ruski mediji nije bilo objašnjenja kako je požar mogao da izazove katastrofu globalnih razmjera.

Svi stradali mornari su posmrtno odlikovani, a njih četvorica dobila su najviše odlikovanje u Rusiji – Junaka Ruske Federacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh