Svijet

Turska smijenila guvernera Centralne banke

Turska je smijenila guvernera Centralne banke Murata Četinkaju (Cetinkaya) zbog razmimoilaženja vlade i banke usljed ekonomskog pada, volatilnosti turske lire i visoke inflacije.

No image - Haber.ba

Četinkaja je vršio funkciju guvernera od aprila 2016. godine, a na tu poziciju je, prema naredbi predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), postavljen dosadašnji zamjenik guvernera Murat Ujsal, saznaje “Srna”.

Za sada nije objavljen zvaničan razlog za otpuštanje Četnikaje, ali se na tržištu u posljednje vrijeme špekuliralo o tome da bi on mogao biti otpušten zbog odbijanja da smanji kamatne stope.

Neimenovani zvaničnik turske vlade izjavio je da je Erdoan stalno izražavao nezadovoljstvo zbog kamatnih stopa, a banka je prošlog mjeseca odlučila da ih trajno zadrži.

On je naglasio da je Erdoan riješen da unaprijedi ekonomiju i da je to razlog smjene guvernera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh