Svijet

Putin i treći put kasnio na sastanak sa papom Franjom

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak se sastao s papom Franjom, dan prije nego što ukrajiniski katolički čelnici doputuju u Vatikan kako bi raspravljali o krizi u njihovoj zemlji, i u jeku spekulacija da bi njegova posjeta mogla biti preludij za treću posjetu Pape Rusiji.

No image - Haber.ba

Putin, koji se sastao s Franjom u dva navrata, doputovao je u Vatikan na početku desetosatne posjete Italiji koja također uključuje razgovore s premijerom Giuseppeom Conteom, piše “Fena”.

Njegova crna limuzina ušla je na uzavreli Trg Svetog Petra više od 50 minuta nakon najavljenog dolaska. Putin je također kasnio 50 minuta tokom prvog sastanka s papom Franjom 2013. i na njihovom drugom sastanku 2015. godine.

Očekuje se da Ukrajina, koja je još složeno pitanje u odnosima između Vatikana i Rusije, bude glavna tema razgovora u zvaničnoj papinskoj biblioteci u vatikanskoj Apostolskoj palati.

Kada su se posljednji put sastali 2015. godine, Papa je zatražio od Putina da učini “iskren i veliki napor” na postizanju mira u Ukrajini i pomogne u okončanju sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatističkih pobunjenika na istoku zemlje.

U petak će čelnici ukrajinske Katoličke crkve i vatikanski zvaničnici započeti dvodnevne sastanke na kojima će raspravljati o raznim problemima u zemlji, bivšoj sovjetskoj republici, prenosi “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh