Svijet

Putin spreman za dijalog sa SAD-om

Na odbranu troši Rusija 48 milijardi dolara, a SAD više od 700 milijardi dolara, kaže ruski predsjednik.

Donald Trump i Vladimir Putin - Sputniknews.com

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je stigao u posjet Italiji, u okviru kojeg ide i u Vatikan, gdje će se sresti s papom Franjom, izrazio je spremnost Rusije za dijalog sa SAD-om, prenosi AJB.

On je u intervju za list Corriere della Sera govorio i o “stalnim kontaktima” sa strankom Liga talijanskog vicepremijera i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, dok je bivšeg premijera Italije Silvija Berlusconija nazvao “političarem svjetskog kalibra”.

Putin je, navodi Corriere, “spreman za resetiranje odnosa Rusije sa SAD-om, kako bi se ponovno pokrenuo bilateralni dijalog o široj strateškoj agendi”.

Negira umiješanost u naoružavanje
U međuvremenu je Putin potpisao zakon kojim se obustavlja primjena Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF iz vremena Hladnog rata, ispunjavajući ono što je najavio nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da se SAD povuče iz sporazuma potpisanog 1987. godine.

Upitan o tome nalazi se svijet na početku nove utrke u naoružanju i u kojoj mjeri je Rusija pridonijela tome, Putin je negirao bilo kakvu umiješanost Rusije.

“Ni u kakvoj mjeri! Raspad sistema međunarodne sigurnosti počeo je jednostranim američkim napuštanjem INF-a. Taj sporazum bio je temeljni kamen cjelokupnog sistema kontrole naoružanja. Usporedite koliko na obranu troši Rusija – oko 48 milijardi dolara, i koliki je vojni proračun SAD-a – više od 700 milijardi dolara. Gdje se onda, zapravo, odvija utrka u naoružanju? Nemamo namjeru da budemo uvučeni u takvu utrku, ali imamo obvezu da jamčimo i našu sigurnost”, ukazao je Putin.

Upravo zbog toga, nastavio je, “Rusija je prinuđena osmišljavati izuzetno moderna oružja, odgovarajući na uvećanje vojnih troškova i otvoreno štetno djelovanje SAD-a”.

‘Poštovanje’ za Salvinijeve stavove
“Početkom 2021. godine prestaje važiti sporazum ‘Novi Start’ [o interkontinentalnim raketama]. Bez obzira na to, ne vidimo volju SAD-a da razgovaraju o njegovom produljenju ili izradi potpuno novog sporazuma”, rekao je Putin.

Također bi želio ukinuti sankcije koje je Moskva uvela reagirajući na sankcije Zapada Rusiji zbog ukrajinske krize i zbog kojih, kako je rekao, talijanski izvoz trpi velike posljedice.

Podsjetio je i kako su sankcije Rusiji uvele “sve članice Europske unije”, uključujući Italiju.

Na kraju je Putin negirao rusko miješanje u nedavno održane izbore za Europski parlament i izrazio “poštovanje” za Salvinijeve stavove po pitanju Rusije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh