Aktuelno

Evropa: Očekuje se pad prodaje automobila

Na evropskom tržištu ove godine biće prodato oko 15 miliona novih automobila što je pad od jedan odsto u odnosu na lani, najavljeno je na Skupštini Udruženja evropskih proizvođača automobila u Briselu.

Saobraćaj - Faktor.ba

Iz ove asocijacije podsjećaju da ekonomija EU usporava u nekoliko posljednjih kvartala, te napominju da prodaja vozila uvijek prati ekonomska kretanja, prenosi “Srna”.

U Udruženju evropskih proizvođača automobila navode da auto-industrija na starom kontinentu zapošljava 13,8 miliona radnika, što je 6,1 odsto ukupnog broja svih zaposlenih u EU, a 11,4 odsto zaposlenih u industriji.

Iz ove asocijacije ističu da je čak 19 od 28 članica EU uključeno u auto-industriju EU koja obuhvata ukupno 229 fabrika, te da postoji snažna povezanost proizvođača jer se dijelovi za automobil proizvode na jednom, a spajaju na drugom kraju EU.

Prema najnovijim podacima ovog udruženja, najviše radnika, njih 870.000, u auto-industriji zapošljava Njemačka, Francuska je na drugom mjestu sa 223.000, Poljska je treća sa 203.000 zaposlenih u ovoj oblasti, a na četvrtoj i petoj poziciji su Velika Britanija i Rumunija sa 186.000 odnosno 185.000 radnika.

“Ne treba ni spominjati da će sve dodatne barijere, troškovi ili kašnjenja kao rezultat Bregzita predstavljati ozbiljnu prijetnju za radna mjesta i rast u autoindustriji, kako u Velikoj Britaniji, tako i u EU”, upozorio je Erik Jonnaert.

Evropske fabrike automobila lani su na tržište izbacile 19,2 miliona vozila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh